vihreimmillä laidunmailla...

† Jade die Libelle ERJ-I
     Kuollut 29.08.2016 27-vuotiaana

Virallinen nimi Jade die Libelle  (VH13-011-0238)
Rotu hannoverinhevonen
Sukupuoli, säkäkorkeus tamma, 165 cm
Väri (genotyyppi) rautias (ee Aa)
Syntymäaika, ikä 01.05.2012, 27-vuotias (4-v. 18.12.2012)
Kasvattaja Stall Libelle, DE
Omistaja indy (VRL-06701) / Gestüt Silbereiche
Painotus esteratsastus, re. 160 cm


meriitit

12.11.2014: Premier (17 + 12 + 10 + 5 + 9 + 7 = 60%)
29.02.2016: ERJ-I (8,5 + 43 + 20 + 22 + 11 = 104,5 p.)


Luonnekuvaus

Pikku lohikäärmeeni Jade on ostettu nuorelta kilparatsastajalta, jolla ei sitten ollutkaan loukkaantumisen myötä mahdollisuuksia ratsastaa tammaa eteenpäin. Tullessaan se oli täydessä kisakunnossa ja pääsi suoraan isoille radoille. Luonteeltaan Jade on tasainen ja aika helppo käsitellä, ratsastettaessa myöskin täysin vaivaton. Oikein mukava pakkaus siis!

Jade on hoitaessa oikea mamman mussukka. Tamma on myös päässyt tutustuttamaan lapsia hevosmaailmaan, koska luotto siihen on niin kova. Jade pitää harjailusta, erityisesti kumisualla kunnolla hieroessa alkaa pää nuokkua ja alahuuli valua rentoutumisen merkkinä. Kaviot se antaa puhdistaa myös täysin moitteetta ja oikeastaan kaikenlainen käsittely on sille tähän asti ollut täysin ok. Satulointi ja suitsinta käy myös yhdessä hujauksessa. Kengittäjän Jade antaa tehdä työnsä, vaikka ei siitä tulevasta metelistä kauhesti pidäkään. Eläinlääkäristä Jade ei pidä - kuka hevonen nyt pitäisi - mutta antaa senkin tehdä tarvittavat toimenpiteet. Taluttaessa Jade kävelee reippaasti ja kuuliaisesti vierellä, mutta saattaa ajoittain "vahingossa" harhailla herkullisten ruohomättäiden suuntaan...

Ratsastaessa Jade on reipas ja kuuliainen, mutta välillä hieman epävarma. Selkäännousussa sillä oli meille tullessa huonona tapana alkaa pyöriä ympyrää tai muuten liikehtiä eri ilmansuuntiin, mutta nykyään tamma seisoo kiltisti paikoillaan. Alkukäynneissä Jade kävelee reippaasti ja siirtyisi mieluiten heti raviin, miksikäs sitä nyt turhia aikaa löntystämiseen kuluttamaan, vaikuttaa Jade tuumivan. Jaden kanssa on helppo saada heti hyvä tuntuma, sillä se ei vastustele ohjaa ja on mukavan herkkä kyljistään. Tamma kulkee myös luonnostaan kauniissa pyöreässä muodossa. Ratsastus sileällä sujuu siis varsin lunkisti. Vasta esteillä Jaden potentiaali pääsee kuitenkin esiin. Tammalla on upea, kissamainen hyppytyyli ja nopeat jalat. Laukan säätely on myös helppoa, Jaden kanssa onnistuvat niin tarkan rauhalliset perusradat kuin nopeat uusinnatkin. Miinuksena on Jaden toisininainen ylivarovaisuus; hyppypaikat tulee ratsastajan usein katsoa tarkasti itse ja ratsastaa suunnitelmansa mukaan, eikä jättää liikaa vastuuta hevoselle. Kun ratsastajaan on hyvä luotto ja radalla hyvä meininki, suorittaa Jade parhaansa mukaan.

Kilpailuissa tämän raudikon kanssa ei ole mitään ongelmia. Jade on pienestä pitäen käynyt paljon erilaisissa tapahtumissa, eikä ole moksiskaan suurestakaan väenpaljoudesta. Palkintojenjaossa Jade on yleensä se hevonen, joka seisoo tasan siinä pisteessä, mihin ratsastaja sen alunperin pysäyttikin.


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Jimmee
hann rt 166cm
evm
ii. Jocquinn
hann tprn 161cm evm
iii. Joost
hann rt 164cm evm
iie. Caryssa
hann trn 163cm evm
ie. Heloysa
hann rt 169cm evm
iei. Hartwood
hann rt 165cm evm
iee. Kahleigha
hann rt 166cm evm
e. Viana die Libelle
hann rn 164cm
evm
ei. Verrel
hann vrn 168cm evm
eii. Vitorio
hann rn 167cm evm
eie. Canberra
hann rn 166cm evm
ee. Queani die Libelle
hann rt 168cm evm
eei. Quain
hann trn 167cm evm
eee. Akeia die Libelle
hann rt 170cm evm

15.04.2013 ori Londontopas ERJ-I i. Londonrubin
15.08.2013 tamma Chadelle von Silbereiche ei saavutuksia i. Chambord II
02.12.2013 tamma Silbers La Reina sijoituksia esteratsastuksessa i. Lazarus
14.06.2014 ori Silbers Solon EV-II i. Siberian Code
03.07.2014 ori Conquistador Oak kilpaillut porrastetuissa i. Cryptum II
06.11.2015 tamma Daiquiri Diamond ei saavutuksia i. Dark Elite

Isä Jimmee on kertakaikkisen upea Saksassa ja sen ulkopuolella estekilpailuissa kerta toisensa jälkeen upeasti menestyvä rautias hannoverori. Jimmee on tehnyt pitkän ja menestyksekkään kilpailu-uran 160cm radoilla pitkäaikaisen ratsastajansa kanssa. Ori syntyi Saksassa ja on asunut samalla tallilla koko ikänsä, mutta kansainvälisen tason estehevonen on päässyt kilpailumatkoilla ihastuttamaan myös ulkomailla. Jadessa näkyy selvästi isänsä piirteitä, sillä 166cm korkea Jimmee on rakenteeltaan erittäin kevyt ja kompakti paketti, joka taipuu esteradoilla tiukkoihinkin käännöksiin. Luonteeltaan Jimmee on energinen eikä mistään helpoimmasta päästä, mutta omistajansa mukaan silti todellinen kultakimpale, jonka kanssa on aina ollut mahtavaa tehdä töitä. Jimmee tuli omistajalleen nuorena varsana yksityiseltä kasvattajalta, joka ei varmasti koskaan olisi uskonut, millaisen kultakimpaleen hän päästi käsistään. Jimmee on kilpailuä-uransa ohella astunut ja sillä on toista kymmentä jälkeläistä ympäri maailman, joille se on periyttänyt hyvää hyppykapasiteettia sekä korkeaa työmoraalia.

Isänisä Jocquinn on 161cm tummanpunaruunikko hannoverori, joka ei välttämättä monellekaan sano juuri mitään. Ori itse ei ole ollut mikään älytön ruusukehai, vaikka sillä on startattu sekä este- että kouluratsastuksessa, mutta sillä on muutama korkealla tasolla kilpailevia jälkeläinen. Jocquinnista toivotun nimen sukutauluihin tekee sen erinomainen rakenne ja hyvä luonne, joita sen on todettu periyttävän jälkeläisilleen hyvällä menestyksellä. Jocquinn syntyi Saksassa, mutta vaikuttaa ilmeisimmin nykyään Ranskassa, jossa se edelleen kilpailee pienemmissä esteluokissa junioriratsastajan kanssa. Jocquinnilla on laadukas hyppytekniikka ja koulupuolellekin riittävät liikkeet, mutta siltä puuttuu laadukkaan kilpahevosen temperamentti. Jocquinnin ruunaustakin sen ollessa nuorempi harkittiin, mutta onneksi orin keräämä menestys näyttelyissä käänsi omistajan pään. Jälkeläisiä Jocquinnilla on kymmenisen kappaletta.

Isänemä Heloysa on nuorempana estekenttiä valloittanut ja nykyään täysipäiväisessä siitoskäytössä oleva rautias hannovertamma. Isokokoinen - peräti 169cm korkea - Heloysa on temperamenttinen tamma, jolta löytyy valtavirrasta poikkeava mielipide joka asiaan. Se kilpaili pitkään 140-150cm esteradoilla ja menestyi kiitettävästi, mutta loppua kohden sen hermot alkoivat pettää ja silloinen omistaja koki parhaakseen myydä tamman eteenpäin. Onneksi kuvankauniille rautiaalle tammalle riitti ottajia, vaikka luonne ei välttämättä ensikatsauksella ihastuttanutkaan. Heloysa päätyi maineikkaalle saksalaiselle hevoskasvattajalle, jonka luona se edelleen asuu. Uuden omistajansa kanssa Heloysa on näyttäytynyt myös näyttelyissä varsojensa kanssa, ja sekä emä että varsat ovat saaneet osakseen paljon ihailevia kommentteja. Omistaja jaksaa kuitenkin vitsailla, että orivalintojen kanssa saa olla tarkkana, että varsoista tulee selväpäisiä. Heloysalla on kahdeksan kaunista jälkeläistä.

Emä Viana die Libelle on Stall Libellen kasvatti jo kolmannessa polvessa ja yksi omistajansa suosikeista. Viana on erittäin kaunis ruunikko hannovertamma, joka jo syntyessään antoi odottaa itsestään suuria. Stall Libelle tunnetaan maailmalla laadukkaasta estehevoskasvatuksesta eikä Viana tee tässä linjassa poikkeusta. Tamma on kilpaillut kertakaikkisen loistavalla menestyksellä 160cm radoilla eikä loppua sen menestykselle näy. Ensisilmäyksellä 164cm korkeasta ja yllättävän jykevärunkoisesta tammasta ei välttämättä saa estehevosta, mutta niin vaan radalle päästessään Vianasta kuoriutuu temperamenttinen ja rohkea hevonen, joka on aina valmis yrittämään parhaansa. Ratsastajansa mukaan Viana ei missään nimessä ole helppo: sillä on iso ja välillä jopa tahmean tuntuinen laukka, mutta sen etenemiseen pitää vain luottaa ja antaa tamman tehdä omat valintansa. Muuten Viana on luonteeltaan melko rauhallinen ja kiltti, vaikka siltäkin löytyy niitä kuuluisia tammapäiviä. Jaden lisäksi Vianalla ei vielä ole kuin yksi jälkeläinen, mutta se tulee kilpailu-uransa jälkeen varmasti jatkamaan Stall Libellen sukulinjoja.

Emänisä Verrel on paremmin kouluratsastuspiireissä tunnettu hannoverori, jonka kilpailu-ura alkoi estehevosena. Vaaleanruunikko 168cm korkea Verrel oli varsana lupaava estehevosen alku, mutta se loukkasi jalkansa melko nuorena. Verrelin vamma parantui, mutta siihen mennessä sen omistaja oli ehtinyt myydä orin, koska hänellä ei yksinkertaisesti ollut varaa pitää puolikuntoista hevosta, jonka kanssa ei pääsisi etenemään. Saksan hevospiireissä tunnetusti sana leviää nopeasti, ja Verrel päätyi tunnetun kouluratsastajan omistukseen. Hän näki heti, että hieman raskaampirakenteisella orilla on liikettä ja selkeästi kouluhevosen työmoraali, joten hän pisti kaikkensa orin eteenpäin viemiseen. Eikä aikaakaan, kun Verrel ratsastajineen olivat vakiokasvoja Prix St Georges -tason ohjelmissa. Verrel on toivottu nimi sukutaulussa, jos jälkeläiselle haetaan hieman jykevämpää rakennetta ja tasaisen varmaa suorittamista.

Emänemä Queani die Libelle on omistajansa mukaan hänen elämänsä hevonen: oma kasvatti, herkkäluonteinen sekä kuvankaunis. Queani kiersi näyttelyissä ihan maitovarsasta lähtien eikä juuri koskaan jäänyt BIS-sijoitusten ulkopuolelle. Tammassa on juuri sopiva sekoitus sporttisuutta ja showhevosta. Rautias 168cm korkea tamma oli usein tuomareiden suosikki, vaikka hieman herkkähipiäisenä hevosena se välillä osasikin heittäytyä kehässä harvinaisen hankalaksi. Queani on kilpaillut sekä este- että kouluratsastuksessa kansallisella tasolla poikkeuksellisesti omistajansa ratsastamana. Siitä ei koskaan kaavailtukaan korkean tason kilparatsua, vaan siitä tiedettiin tulevan yksi Stall Libellen parhaista siitostammoista. Varsoilleen Queani onkin täydellisen huolehtiva emä, ja omistajansa mukaan välillä raivostuttavan ylisuojeleva. Queanin jälkeläiset ovat kaikki hyvärakenteisia ja laadukkaita käyttöhevosia lajiin kuin lajiin. Toistaiseksi Queani on varsonut seitsemän kertaa.
© Miia Maria


Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkattu vain sijoitukset ja voitot. ERJ-sijoituksia yhteensä 63 kpl, joista voittoja 13.

ERJ 26.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
ERJ 27.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
ERJ 28.06.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
ERJ 03.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm 4/30
ERJ 03.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm 3/30
ERJ 10.07.2013 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
ERJ 12.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm 1/30
ERJ 14.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm 4/30
ERJ 15.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm 3/30
ERJ 17.07.2013 Cirion Stud 150cm 1/80
ERJ 30.07.2013 Underground 160cm 3/30
ERJ 02.08.2013 Mewian Welsh 150cm 5/30
ERJ 03.08.2013 Whitebridge 160cm 3/40
ERJ 09.08.2013 Underground 150cm 2/30
ERJ 11.08.2013 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
ERJ 12.08.2013 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
ERJ 12.08.2013 Dark Side Trakehners 160cm 3/30
ERJ 30.08.2013 Kirbera 160cm 5/30
ERJ 01.09.2013 Kirbera 160cm 5/30
ERJ 02.09.2013 Wiesehain 150cm 1/30
ERJ 25.09.2013 West Coast Warmbloods 160cm 1/19
ERJ 26.09.2013 West Coast Warmbloods 160cm 4/19
ERJ 27.09.2013 West Coast Warmbloods 160cm 1/19
ERJ 27.09.2013 West Coast Warmbloods 160cm 1/19
ERJ 07.10.2013 Susiraja 160cm 2/30
ERJ 08.10.2013 Susiraja 160cm 5/30
ERJ 17.10.2013 Kirbera 160cm 3/30
ERJ 19.10.2013 Kirbera 160cm 5/30
ERJ 21.10.2013 West Coast Warmbloods 150cm 3/30
ERJ 22.10.2013 West Coast Warmbloods 150cm 3/30
ERJ 22.10.2013 West Coast Warmbloods 150cm 5/30
ERJ 23.10.2013 Kirbera 160cm 4/30
ERJ 24.10.2013 West Coast Warmbloods 150cm 5/30
ERJ 25.10.2013 West Coast Warmbloods 160cm 4/30
ERJ 27.10.2013 West Coast Warmbloods 160cm 4/30
ERJ 27.10.2013 West Coast Warmbloods 150cm 4/30
ERJ 30.10.2013 Gestüt Silbereiche 160cm 1/30
ERJ 30.10.2013 West Coast Warmbloods 160cm 2/30
ERJ 31.10.2013 West Coast Warmbloods 160cm 2/30
ERJ 01.11.2013 West Coast Warmbloods 160cm 1/30
ERJ 03.11.2013 West Coast Warmbloods 160cm 5/30
ERJ 20.12.2013 Tackleberry 160cm 5/40
ERJ 21.12.2013 Tackleberry 160cm 1/40
ERJ 23.12.2013 Tackleberry 160cm 2/40
ERJ 24.12.2013 Tackleberry 160cm 2/40
ERJ 26.12.2013 Skurvash 160cm 2/30
ERJ 27.12.2013 Jadessa Warmbloods 160cm 6/46
ERJ 28.12.2013 Jadessa Warmbloods 160cm 1/49
ERJ 31.12.2013 Skurvash 160cm 2/30
ERJ-CUP 31.12.2013 Dark Side Trakehners 150cm 7/157
ERJ-CUP 31.12.2013 Dark Side Trakehners 160cm 11/120
ERJ 01.01.2014 Jadessa Warmbloods 160cm 4/49
ERJ 01.01.2014 The Y Team 150cm 4/40
ERJ 02.01.2014 Jadessa Warmbloods 160cm 4/49
ERJ 04.01.2014 The Y Team 150cm 1/40
ERJ 05.01.2014 Solo 160cm 3/40
ERJ 05.01.2014 Rêve de Haussea 160cm 6/50
ERJ 05.01.2014 Rêve de Haussea 160cm 2/50
ERJ 07.01.2014 The Y Team 150cm 5/40
ERJ 08.01.2014 The Y Team 150cm 4/40
ERJ 09.01.2014 Cirion Stud 150cm 4/65
ERJ 12.01.2014 Solo 160cm 3/40
ERJ-CUP 30.09.2014 KK Bailador 60cm 1/62

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

27.01.2016, estevalmennus / Cynoria
Alkuverryttelyiksi olin laittanut Indylle ja Jadelle pääty-ympyrälle kaksi puomia ja kaksi kavalettia, jotka tuli ratsastaa niin, että jokaiseen väliin tuli neljä laukka-askelta. Yhdessä välissä piti ratsastaa hieman pidempää laukkaa ja toisessa taas lyhentää hiukan. Tämä osoittautui hevoselle etenkin toiseen suuntaan hieman haasteelliseksi, väliin tuli muutamia tahtirikkoja, kun erityisesti laukan pidentämisissä oli haastetta. Pian tehtävä kuitenkin lähti sujumaan ja varsinkin vasempaan eli Jaden vahvempaan kierrokseen tuli hyviä suorituksia. Sen jälkeen Indy verrytteli Jadea ravissa itsenäisesti, kun kasasin kentälle lyhyen, mutta teknisen radan. Kolme esteistä oli sijoitettu lähelle kulmaa, niin että niiden jälkeen hevonen tuli suoristaa nopeasti ja lisäksi oli kolmoissarja ja muuri. Ensimmäinen pudotus tuli tuollaisen kulman lähelle sijoitetun esteen jälkeen, kun laskeutuminen oli vähän epätasapainoinen, eikä Indy ehtinyt suoristaa hevostaan riittävän nopeasti, jolloin seuraavalle esteelle tuli huono lähestyminen. Toinen pudotus tuli kolmoissarjan toisella esteellä, kun Indy ei saanut koottua hevosta tarpeeksi ensimmäisen hypyn jälkeen. Kaikkiaan rata kyllä sujui melko hyvin ja varsinkin viimeinen suoritus meni ihan nappiin. Indy sai tuotua hevosen jokaiselle esteelle tasapainossa ja suorana. Lopussa Jade sai laukata maneesia ympäri hieman pidemmässä muodossa, jonka jälkeen Indy vielä ravasi kymmenisen minuuttia hieman pidemmällä ohjalla. Loppukäynnit Indy päätti taluttaa, jotta sai itsekin tarpeelliset loppuverryttelyt.

06.04.2015, estevalmennus / chloette
Tänään valmennettavanani esteratsastuksen suhteen toimi oikein mukavan oloinen ratsukko; indy ja hänen ratsunsa, eli rautias puoliveritamma Jade. He alkuverryttelivät itsensä hyvään hyppykuntoon vain ihan rennosti kävelemällä ja ravailemalla maneesia ympäri puolipitkällä ohjalla ja ympyröitä tehden. Kun indy ja Jade olivat lämmitelleet tarpeeksi kauan aikaa niin käynnissä kuin ravissakin, he alkoivat jo laukkaamaankin. Ratsukon laukkaillessa keskiympyrällä tein jonkin sortin esteradan maneesiin. Rataan kuului seitsemän estettä; kolme okseria, kolme pystyä ja yksi trippeli. Radassa oli siis vähän kaikenlaisia esteitä, sillä ne kaikki olivat erikorkuisia keskenään. Jade hyppäsi kaikki radan esteet joka hyppykerralla innokkaasti ja vauhdikkaasti, välillä ehkä vähän liiankin nopeasti. Käännöksetkin sujuivat moitteetta, sillä Jade näytti olevan melko näppärä hevonen!

21.08.2014, päiväkirjamerkintä / Indy
Torstaiaamu oli alkanut harmaana ja sateisena. Lähestyessäni Jaden tarhaa pilvet kuitenkin rakoilivat ja päivän ensimmäiset auringonsäteet lämmittivät mukavasti. Jade äkkäsi minut jo kaukaa ja hirnui innokkaasti. Se ravasi hiljalleen ympäri tarhaa kunnes pysähtyi portille tullessani lähemmäs. Tamma antoi kauniisti kiinni ja lähdimme kulkemaan tallille vesilätäköitä väistellen. Kiinnitin Jaden riimunarusta talliovea lähimmälle harjauspuomille missä tamman harjapakki jo odottikin. Tarkan puunauksen jälkeen noudin satulahuoneesta Jaden varusteet ja itselleni kypärän ja hanskat. Tamma otti satulan vastaan nöyrästi, kuolainten kanssa se leikitteli hetken ennen kuin antoi periksi. Jade sai reilut taputukset kaulalleen seisottuaan hievahtamatta paikoillaan selkäännousun ja jalustimien säädön ajan. Suuntasimme tallipihasta maastoreiteille. Kiertelimme lähimaastoja reilun tunnin ajan verkkaiseen tahtiin. Jade oli kyllä vireällä päällä, mutta edelleen se sama vanha luottoratsu. Hieman tamma säpsähti viereisestä puskasta pöllähtävää lintua, mutta hetken ihmettelyn jälkeen jatkoi matkaa kevyesti astellen. Ravasimme pieniä pätkiä, mutta lähinnä nautimme rauhallisissa merkeissä raikkaasta ilmasta. Tallille palattuamme Jade sai vielä pikaisen harjauksen sekä porkkanan herkkupalaksi. Tamma pääsi takaisin tarhaansa odottelemaan päiväheiniään.