Aberlour Tidny     † 12.06.2016KRJ-II   Bronze Premium

brittiläinen ratsuponitamma 50%, voikko 147 cm, rekisterinumero VH13-029-0409
syntynyt 22.07.2013, kasvattanut Aberlour Sport Ponies , omistaa indy (VRL-06701)
painottuu kouluratsastukseen, koulutustaso Vaativa B

Tidny on hyvin omaleimainen ja persoonallinen ponitamma, jolla riittää erikoisia piirteitä. Hevosseuran suhteen se on valikoiva ja jopa vähän rasistinen, erityisesti sillä tuntuisi olevan jotain antipatioita kirjavia yksilöitä kohtaan. Ihmisten kanssa Tidny taas on todellinen kaikkien kaveri, kaikki tallityöntekijämme pitävät tammasta ja työskentelevät sen kanssa mielellään. Monia uusia asioita kohtaan tamma on aika epäileväinen. Erityisesti tämä piirre näkyy ruuan suhteen, Tidny ei todellakaan syö ihan mitä tahansa ja uusia herkkuja se katsoo karsaasti. Hassua kyllä, tälle tammalle eivät kelpaa edes omenat, niitä se ei suostu syömään lainkaan. Sen sijaan voikko pitää porkkanoista - kuorittuna.

Käsiteltäessä Tidny on oikein miellyttävä. Se on tammaksi harvinaisen pitkäpinnainen ja sietää useimmat toimenpiteet kiltisti. Se seisoo hoitotoimien ajan kärsivällisesti paikallaan, eikä pistä pahakseen pidempiäkään hoitotuokioita. Päin vastoin, se nauttii yksilöllisistä hoitohetkistä ja ihmisten kanssa seurustelusta. Tidnyn epäluuloisuus kuitenkin näkyy myös siinä, että se suhtautuu usein hieman varauksella uusiin asioihin. Kilttinä ponina se kuitenkin on valmis kulkemaan ihmisen rinnalla "suden suuhun", varsinkin jos on hetken aikaa saanut sulatella uutta juttua. Kuljetussuojat olivat alkuun Tidnylle kauhistus, mutta nykyään se jo kulkee niiden kanssa epäröimättä kuljetusautoon. Ihme kyllä, Tidny matkustaa ihan mielellään, vaikka onkin usein alkuun hieman jännittynyt uusissa paikoissa. Kilpailuissa Tidnyn kanssa on hyvä aina varata riittävästi aikaa varsinkin uusissa paikoissa, jotta tamma saa totutella rauhassa. Sen sijaan verryttelyt sen kanssa kannattaa pitää mieluummin lyhyenä, jotta tamma ei kerkeä väsyä ja suorittaisi sitten itse radalla parhaalla tavalla.

Ratsastaessa Tidny on reipas ja kulkee omalla moottorilla. Apuihin se reagoi kohtuullisen nopeasti ja herkästi, mutta ei missään nimessä liioitellusti. Se sietää yllättävän hyvin myös terävämmät avut, eikä menetä hermojaan vähästä. Pääasiassa Tidny pyrkii olemaan ratsastajalleen mieliksi, eikä sillä ole tapana keksiä mitään ylimääräistä. Tamman valttikortti ovat kaikenlaiset taivutukset ja väistöt, ne ovat sille helppoja ja mieluisia tehtäviä. Haasteellisia sille sen sijaan ovat tasapainoiset laukanvaihdot. Tidnyn ratsastajalta vaaditaan silmää sille, milloin tammalta vaaditaan liikaa. Tamma kun on niin kiltti, että se ei ala protestoida vaan suorittaa vaan, vaikka alkaisi jo väsyä. Niinpä ratsastajan täytyy malttaa olla hinkkaamatta haasteellista asiaa turhan pitkään ja olla uuvuttamatta ratsuaan.
© Cynoria

i. Capitaine x
x m 161cm
ii. Eltor Kahli x
x m 161cm
ie. Inveia x
x vrt 163cm
e. Aberlour Bijou
nf vkk 140cm
ei. Charlie VI
nf rt 139cm
ee. Tim's Luna
nf vkk 146cm

Isä Capitaine x on 161-senttinen, musta angloarabialainen täysiverinen. Ori syntyi Iso-Britannian luoteisosassa sijaitsevaan Blackwoodin suursiittolaan, jossa on kasvatettu puoli- ja täysiverisiä jo useamman vuosikymmenen ajan. Capitaine x osoitti jo alle vuosikkaana korkeaa potentiaalia nostaessaan pitkiä koipiaan ikätovereitaan korkeammalle. Kaunispiirteinen ori osoittautuikin reippaaksi oppijaksi, joka kehittyi muita nopeammin ja tuntui omaksuvan haastavatkin tehtävät vikkelästi. Capitaine x myytiin kaksivuotiaana irlantilaiselle kouluratsastajalle Thomas Perrylle, jonka kanssa se teki mielettömän kilpauran vaativissa kouluratsastusluokissa kansainvälisellä tasolla. Ennen eläkkeelle siirtymistään Capitaine x:n sijoitusprosentti oli 90, ja sen voittoprosentti kaikista koulukilpailuista oli 40. Ikään kuin näyttävistä askeleistaan ja upeasta ulkomuodostaan veloittaen Capitaine x on hieman luonteikas, sähäkkä ja orimainen niin käsihevosena kuin selästäkin käsiteltäessä. Sillä on luontaista työmotivaatiota, mutta vain harva ratsastaja pääsee oriin kanssa samalle aaltopituudelle. Perry lieneekin ainoa, jonka alla Capitaine x menee kuin itsestään muotoon. Haastavan luonteensa vuoksi oriilla on astutettu vain hyväluonteisia tammoja. Toiselle palkinnolle kantakirjatun periyttäjäoriin sukujuuret ovat levittyneet erityisesti Iso-Britanniaan ja Keski-Eurooppaan, ja suurin osa Capitaine x:n useista kymmenistä jälkeläisistä seuraa sen jalanjälkiä kilpaillen kouluratsastuksessa. Erityisen suosituksi ori on osoittautunut koulupainotteisten ratsuponien jalostuksessa.

Isänisä Eltor Kahli x oli komea, 161-senttinen musta angloarabialainen täysiveriori, joka jouduttiin lopettamaan vain 12-vuotiaana onnettomuusperäisen jalkavamman vuoksi. Ennen kuolemaansa kepeäliikkeinen Eltor Kahli x ehti kuitenkin osoittaa lahjakkuutensa kilpailemalla Vaativa A -tasolla, ja perimätiedon mukaan sillä olisi ollut potentiaalia korkeampiinkin luokkiin. Oria kuvailtiin hieman kärttyiseksi, itsenäiseksi ja herkäksi hevoseksi. Koska se kuoli poikkeuksellisen nuorena, Eltor Kahli x ei juurikaan ehtinyt saada jalansijaa jalostushevosena. Se ehti jättää jälkeensä vain viisi jälkeläistä, eikä täten ole yleinen näky varsinkaan angloarabien suvuissa. Oriin aikaista kuolemaa pidettiin jalostuspiireissä varsinaisena tragediana, sillä Eltor Kahli x edusti harvinaista sukulinjaa, jossa isälinja kulki useiden kansainvälisesti tunnettujen periyttäjäoriiden kautta suoraan Saksan valtionsiittolan nimekkäimpiin kantaoreihin. Oriin emälinja neljänteen polveen saakka sen sijaan koostui nimekkään Inkberrow Dressage Stables -tallin kouluhevosista.

Isänemä Inveia x oli vaaleanrautias, korkeudeltaan 163-senttinen siropäinen vanhan linjan kouluhevonen, joka polveutui kahdesta Blackwoodin suursiittolan kantahevosesta. Kevyttyyppinen tamma sai ratsukoulutuksen synnyinsiittolassaan, jonka jälkeen se myytiin kilpahevoseksi Cotswoldsissa sijaitsevalle kilpatallille. Kilpaurallaan Inveia x osoitti uskomattomia tuloksia Intermediaire II -luokissa kilpaillen ensisijaisesti kansallisella tasolla. Keski-Euroopan kansainväliset kilpailut jäivät muutamaa yksittäistä kisasuoritusta lukuunottamatta kokematta, sillä pelkästään tamman lastaaminen lentokoneeseen tai laivaan osoittautui erittäin haastavaksi. Kaiken kukkuraksi tamma ei millään kestänyt pitkiä matkoja, joten määränpään kilpailuissa se oli aivan hölmönä ja kärsi jet lagia muistuttavasta tilasta. Inveia x:lla oli kolme perushyvää askellajia, joista ravi oli puhtain ja näyttävin. Inveia x menestyikin parhaiten raviosuuksissa, kun taas laukkaa sai välillä työstää ennen kuin siihen tuli tarvittavaa tasapainoisuutta ja joustavuutta. Rataesteillä tarkan hyppääjän potentiaali riitti jopa 130 senttimetrin luokkiin saakka. Hyvien ratsunominaisuuksien sekä seurallisen ja ihmisrakkaan luonteensa puolesta Inveia x oli kysytty siitostamma, joka varsoi kuusi jälkeläistä.

Emä Aberlour Bijou on voikko newforestinponitamma, jolla on säkäkorkeutta 140 senttimetrin verran. Tamma syntyi Aberlour Sport Poniesin tilalla Cheshiren kreivikunnassa, Iso-Britanniassa. Vieroitusikäiseksi vartuttuaan Aberlour Bijou myytiin ensimmäiseen kotiinsa, paikalliseen ratsastuskouluun, jossa se aloitti kilpauransa varovasti kisaratsuna osallistuen aluetason Helppo A -luokkiin. Hyväluonteinen newforestinponi oli suosittu ratsastajien keskuudessa sen tasaisen, yritteliään ratsastettavuuden, hyvän muodon sekä nättien askellajien puolesta. Kuitenkin ajan kuluessa tamma alkoi muuttua apaattiseksi, sen työmotivaatio takkuili ja kilpailusuorituksetkin romahtivat, kun se ei enää jaksanut kipittää yhtä nätisti eteenpäin saati hakeutua kunnolla muotoon. Koska tamma tuntui kaipaavan tavoitteellisempaa työtä, se myytiin eteenpäin aktiiviseen kilpailukäyttöön. Tästä alkoi pitkä ja rankka kisaura, jonka aikana tamma kiersi kouluratsastajalta toiselle. Lopulta Aberlour Bijoun taidot riittivät kansainvälisiin Vaativa B -luokkiin. Tamma ehti voittaa Iso-Britannian ponimestaruuden kolme vuotta peräkkäin, ennen kuin rankka kilpaura jätti jälkensä. Alettuaan kärsiä vaikeista jalkaongelmista Aberlour Bijou palasi takaisin Aberlour Sport Poniesiin, jossa se on tähän mennessä varsonut kaksi pirteää, hyväluonteista ja kilpakentillä hyvää menestystä niittänyttä ponivarsaa; Aberlour Tidnyn sekä Tidnyn velipuolen Aberlour Valentinen. Koulukonkarin maineensa puolesta tamma tulee varmasti ajan myötä olemaan kysytty siitostamma. Viime aikoina tamma on ollut myös tuttu näky kansallisissa näyttelyissä.

Emänisä Charlie VI oli rautias, 139-senttinen Stanwickin ponitallin siitosori, jolla oli päässään pieni tähti ja takajaloissaan vuohissukat. Newforestinponiori tunnettiin varsinaisena jääräpäänä, joka hankasi vastaan kaikissa arkipäivän askareissa, eikä ollut sen helpompi ratsastettaessakaan. Omapäisyytensä sekä vahvan ja roisin ratsastettavuutensa vuoksi Charlie VI:lla vaihtui ratsastaja parhaimmillaan neljä kertaa yhden kisakauden aikana, kun edellinen sai tarpeekseen ponin kiukunpuuskista ja läskiksi vedetyistä kisasuorituksista. Lopulta hyvärakenteisen oriin kanssa alettiin keskittyä pelkästään näyttelyihin, joissa ori menestyi silloin, kun se keskittyi esiintymiseen niskuroinnin sijaan. Kauniin ja sopusuhtaisen rakenteensa ansiosta Charlie VI kantakirjattiin upeasti ensimmäiselle palkinnolle. Ori jätti jälkeensä kuusi varsaa ennen kuin se ruunattiin 12-vuotiaana. Ruunauksen jälkeen se muuttui siedettävämmäksi, joten ennen kuolemaansa se ehti kuin ehtikin menestymään hienosti aluetasolla Helppo A -luokissa.

Emänemä Tim's Luna oli voikko, 146-senttinen tamma, joka oli pääasiassa näyttelykäytössä nätin, urheilullisen ja lähes virheettömän rakenteensa puolesta. Tamma kantakirjattiinkin kotimaassaan Iso-Britanniassa upeasti ensimmäisellä palkinnolla, ja se on periyttänyt väriään ja hyvää rakennettaan sukupolvelta toiselle. Tallikäyttäytymiseltään Luna oli äärettömän kiltti, utelias ja rento. Lunalla ei koskaan kilpailtu tavoitteellisesti kouluratsastuksessa, vaikka tammalta löytyikin motivaatiota ja taitoa lajia kohtaan. Poni ei useista yrityksistä huolimatta päässyt koskaan eroon kilpailujännityksestään. Hienoja lennokkaita askeleita päästiinkin ihailemaan vain kotitreeneissä, sillä kilpailusuorituksissa tamman askeleista jäi jännityksen vuoksi aina uupumaan pituutta ja ilmavuutta. Luna oli kuitenkin hyvän sukunsa ansiosta suosittu siitosponi, sen isänähän komeilee pienen kulttimaineen saavuttanut kantaori Timothey. Tim's Luna jätti jälkeensä kymmenen varsaa ennen kuolemaansa 31-vuotiaana.
© Alma


Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkattu vain sijoitukset. KRJ-sijoituksia yhteensä 47 kpl, joista voittoja 9.

KRJ 05.12.2013 Sävelsalo Vaativa B 3/40
KRJ 08.12.2013 Sävelsalo Vaativa B 3/40
KRJ 15.12.2013 Hiprakka Vaativa B 4/30
KRJ 19.12.2013 Diethelm Stables Vaativa B 4/40
KRJ 29.12.2013 Fiktio Vaativa B 2/40
KRJ 29.12.2013 Satulinna Vaativa B 1/40
KRJ 31.12.2013 Satulinna Vaativa B 2/40
KRJ 02.01.2014 Satulinna Vaativa B 3/40
KRJ 22.01.2014 Moondance Vaativa B 1/40
KRJ 24.01.2014 Marike Vaativa B 7/50
KRJ-CUP 31.01.2014 Fiktio Helppo A 35/449
KRJ-CUP 31.01.2014 Fiktio Vaativa B 23/359
KRJ 06.02.2014 Sävelsalo Vaativa B 2/40
KRJ 09.02.2014 Lowland Stud Vaativa B 3/40
KRJ 11.02.2014 Lowland Stud Vaativa B 5/40
KRJ 11.02.2014 Lowland Stud Vaativa B 3/40
KRJ 11.02.2014 Sävelsalo Vaativa B 2/40
KRJ 13.02.2014 Sävelsalo Vaativa B 1/40
KRJ 14.02.2014 Sävelsalo Vaativa B 2/40
KRJ 14.02.2014 Fiktio Vaativa B 6/40
KRJ 14.02.2014 Lowland Stud Vaativa B 2/40
KRJ 15.02.2014 Lowland Stud Vaativa B 6/40
KRJ 15.02.2014 Lowland Stud Vaativa B 1/40
KRJ 17.02.2014 Lowland Stud Vaativa B 5/40
KRJ 18.02.2014 Lowland Stud Vaativa B 4/40
KRJ 23.02.2014 Trushes Vaativa B 5/30
KRJ 25.02.2014 Neuenbürg Vaativa B 6/40
KRJ 26.02.2014 Lowland Stud Helppo A 1/40
KRJ 28.02.2014 Juksula Helppo A 1/60
KRJ 01.03.2014 Lowland Stud Helppo A 1/40
KRJ 02.03.2014 Huvitus Vaativa B 2/40
KRJ 02.03.2014 Tuuliharja Vaativa B 3/50
KRJ 03.03.2014 Huvitus Vaativa B 3/40
KRJ 04.03.2014 Tuuliharja Vaativa B 1/50
KRJ 07.03.2014 Huvitus Vaativa B 2/40
KRJ 08.03.2014 Huvitus Vaativa B 6/40
KRJ 10.03.2014 Huvitus Vaativa B 4/40
KRJ 25.03.2014 Marvellous Herrings Vaativa B 4/50
KRJ 29.03.2014 Marvellous Herrings Vaativa B 2/50
KRJ 21.04.2014 Verner Helppo A 5/30
KRJ 23.04.2014 Verner Helppo A 2/30
KRJ 26.04.2014 Verner Helppo A 5/30
KRJ-CUP 30.04.2014 Duren Vaativa B 8/389
KRJ 16.05.2014 Yksityistalli Hummingbird Helppo A 1/40
KRJ 20.05.2014 Lowland Stud Helppo A 5/40
KRJ 23.05.2014 Lowland Stud Helppo A 6/40
KRJ 13.06.2014 Hestia Vaativa B 3/30

Ikääntyminen

1v. - 08.09.2013
2v. - 26.10.2013
3v. - 13.12.2013
4v. - 30.01.2014
5v. - 19.03.2014
6v. - 06.05.2014
7v. - 23.06.2014
8v. - 10.08.2014
9v. - 27.09.2014
10v. - 14.11.2014
11v. - 01.01.2015
12v. - 18.02.2015
13v. - 07.04.2015
14v. - 25.05.2015
15v. - 12.07.2015
16v. - 29.08.2015
17v. - 16.10.2015
18v. - 03.12.2015
19v. - 20.01.2016
20v. - 08.03.2016
21v. - 25.04.2016
22v. - 12.06.2016
23v. - 30.07.2016
24v. - 16.09.2016
25v. - 03.11.2016
26v. - 21.12.2016
27v. - 07.02.2017
28v. - 27.03.2017
29v. - 14.05.2017
30v. - 01.07.2017

Tämä on virtuaalihevonen. This is a SIM-game horse. | © Knockturn Ponies 2013-2016 | Takaisin listaukseen